Галерея
Навчально-дослідна ділянка
Значне видове та сортове різноманіття культурних та дикорослих рослин зібране на навчально-дослідній ділянці, їх склад визначається місцевими еколого-географічними умовами, тематикою дослідно-практичних робіт. Для забезпечення ефективності навчально-виховного процесу навчально-дослідна ділянка поділяється на відділи: польових культур, овочевих рослин, плодово-ягідних насаджень, біології, селекційно-генетичний.
У відділі польових культур здійснюються посіви колекції польових культур, відповідно до їх використання.
Зернові злаки, які мають багатий видовий та сортовий склад, представлені пшеницею, житом, ячменем, вівсом, кукурудзою, тритикале. В колекції 12 видів пшениці, 6 різновидностей м'якої пшениці, відомої своїми хлібопекарськими властивостями, 2 різновидності твердої, що використовується для виготовлення макаронних виробів.
Вивчення апробаційних ознак зернових культур студенти здійснюють на посівах пшениці м'якої озимої різних сортів: Альбатрос одеський, Одеський 267, Донецька 48, Одеська 161, Tipa, Одеська 133, Коломак 3, Коломак 5, Сірєна, Донецька напівкарликова, Лада одеська, Адьбідум одеський 39. М'яка яра представлена сортами Харківська 6, Дніпрянка, Краса Полісся, Миронівська яра, Харківська 96, Альбідум. Серед сортів твердої озимої відзначаються Ніконія і Харківська 43, а твердої ярої Харківська 46, Київлянка.
Багатий сортовий склад ячменю (Гетьман, Едем, Адапт, Рось, Одеський 115, Симфонія, Воздвижений, Галактик, Горинський, Оболонь), жита (Харківське 97, Харківське 88, Боротьба, Київське 90), вівса (Скакун, Буг, Чернігівський 27).
Цікавою є перша зернова культура, створена людиною при схрещуванні пшениці з житом (шляхом об'єднання хромосомних комплексів 2-х різних ботанічних родів) - тритикале (АДМ 11 та АДМ 5, амфідиплоїд 42.)
Універсальна за своїм використанням культура - кукурудза. Вона має багато підвидів, різновидностей, гібридів та сортів, з якими можна ознайомитися у нашій колекції.
Групу зернобобових культур, які є надзвичайно корисними дієтичними, високобілковими, поживними презентують соя, горох, сочевиця, нут, чина, квасоля. На ділянці знаходиться велике різноманіття районованих сортів зазначених культур (соя - Агат, Іванка, Мрія, Харківська 66; горох - Аграрій, Полтавець 2, Норд, Уладівський ювілейний, Інтенсивний 97; сочевиця - Дніпровська 3, Красно-градська 250, Красноградська 49; нут - Колорит; чина - Красноградська 4, Красноградська 8; квасоля Красноградська 5, Синельниківська 8, Мотольська біла, Мавка, Харківська штамбова).
Круп'яні культури представлені сортами гречки (Іванна, Крупинка), проса (Лілове, Веселоподолянське 16).
Із групою олійних можна ознайомитися на колекційній ділянці, де висіваються соняшник, ріпак, гірчиця сарептська, гірчиця біла, редька олійна, рицина, мак, кунжут, суріпиця, сафлор красильний.
Прядивні культури пропонується переглянути на прикладі сортів льону Глухівський ювілейний, Український 2.
Серед кормових трав, що відзначаються поживними якостями, можна відмітити грястицю, еспарцет, житняк, райграс, вику, різні види конюшини, буркуну, люцерни.
Відділ овочевих культур - це один із основних відділів навчально-дослідної ділянки. Він містить рослини, що вирощуються у відкритому ґрунті посівом насіння та розсади.
Це овочеві культури (баклажан, боби кінські, гарбуз, кабачок, буряк столовий, горох овочевий, капуста, квасоля, кукурудза розлусна, кукурудза цукрова, морква, огірок, пастернак, перець солодкий та гіркий, петрушка, помідор, редиска, щавель, цибуля).
Окремо висаджена колекція багаторічних овочевих (хрін, щавель, топінамбур, ревінь). На ділянці широко представлений сортовий склад різновидностей капусти: броколі (сорт Вітамінна, Тонус), цвітна (гібриди Астерікс П, Фарго П), качанна (білоголова) (сорти Амагер 611, Білосніжка, Димерська 7, Українська осінь, Ярославна, Іюнська, Харківська зимова), качанна (червоноголова) (гібриди Ауторо П, Самбреро Б1), кольрабі, пекінська, савойська, брюсельська.
Заслуговує на увагу різноманітний сортовий та гібридний склад томатів (Верліока Р1, Волгоградський 5/95, Господар, Іскорка, Кременчуцький, Лагідний, Любимий, Ляна, Новичок, Орко П, Пето 86, Персей, Ред Хантер, Українець, Чарівний), огірків (Аякс Б1, Атлантіс И, Астерікс П, Бригадний БІ, Водограй П, Джерело, Зубрьонок, Конкурент, Криниця П, Кріспіна П, Марінда П, Наташа П, Октопус Б1, Офікс Б1, Паркер П, Пасадена 14, Сіверянин), перцю солодкого (Голубок, Ласточка, Новогогошари, Надія, Подарок Молдови) та картоплі (Розара, Солара, Слов'янка).
На ділянці баштанних культур і солодкі кавуни (сорти Астраханський 1, Барчанський, Миронівський, Огоньок) та дині (Берегиня, Десертна 5, Золотиста, Тітовка), корисні гарбузи (Ароботський, Мегдальний 35, Славута), кабачки (Айронавт, Грибовський 37, Золотінка, Скворушка, Цукеша), патисони (Білі 13, Малахіт). Цікаво познайомитися з групою пряно-ароматичних та ефіро-олійних культур: аніс, гісоп, кріп, кмин, коріандр, фенхель, любисток.
У селекційно-генетичному віллі лі створена колекція мутантних форм гороху посівного, квасолі звичайної та ін., які є об'єктами для проведення спостережень і дослідів.
Плодово-ягідні насадження займають значну площу навчально-дослідної ділянки. В залежності від еколого-географічних умов та вимог програми підібраний породний склад плодових рослин: кісточкові (слива, вишня, абрикос), зерняткові (яблуня, груша), горіхоплідні (горіх грецький), ягідні (малина, аґрус, смородина, шипшина). Багатий сортовий склад цих культур.
Отже, під час занять на навчально-дослідних ділянках створені необхідні умови для поглиблення теоретичних знань із основ біології та агрономії. Представлений видовий та сортовий склад у повній мірі відображає різноманіття культурних рослин і є базою для набуття практичних навичок і вмінь та дозволяє активізувати мислення людини, інтерес до предметів біологічного циклу і суттєво покращує підготовку студентів.
Ботанічний сад Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка. Путівник. 2003 р