Навчально-дослідна ділянка

Значне видове та сортове різноманіття культурних та дикорослих рослин зібране на навчально-дослідній ділянці, їх склад визначається місцевими еколого-географічними умовами, тематикою дослід­но-практичних робіт. Для за­безпечення ефективності на­вчально-виховного процесу навчально-дослідна ділянка поділяється на відділи: польо­вих культур, овочевих рос­лин, плодово-ягідних насад­жень, біології, селекційно-ге­нетичний.

У відділі польових культур здійснюються посіви колекції польових культур, відповідно до їх використання.

Зернові злаки, які мають багатий видовий та сортовий склад, представлені пшеницею, житом, ячменем, вівсом, ку­курудзою, тритикале. В колекції 12 видів пшениці, 6 різно­видностей м'якої пшениці, відомої своїми хлібопекарськи­ми властивостями, 2 різновидності твердої, що використо­вується для виготовлення макаронних виробів.

Вивчення апробаційних ознак зернових культур студенти здійснюють на посівах пшениці м'якої озимої різних сортів: Альбатрос одеський, Одеський 267, Донецька 48, Одеська 161, Tipa, Одеська 133, Коломак 3, Коломак 5, Сірєна, До­нецька напівкарликова, Лада одеська, Адьбідум одеський 39. М'яка яра представлена сортами Харківська 6, Дніпрянка, Краса Полісся, Миронівська яра, Харківська 96, Альбі­дум. Серед сортів твердої озимої відзначаються Ніконія і Харківська 43, а твердої ярої Харківська 46, Київлянка.

Багатий сортовий склад ячменю (Гетьман, Едем, Адапт, Рось, Одеський 115, Симфонія, Воздвижений, Галактик, Горинський, Оболонь), жита (Харківське 97, Харківське 88, Боротьба, Київське 90), вівса (Скакун, Буг, Чернігівський 27).

Цікавою є перша зернова культура, створена людиною при схрещуванні пшениці з житом (шляхом об'єднання хро­мосомних комплексів 2-х різних ботанічних родів) - тритика­ле (АДМ 11 та АДМ 5, амфідиплоїд 42.)

Універсальна за своїм використанням культура - куку­рудза. Вона має багато підвидів, різновидностей, гібридів та сортів, з якими можна ознайомитися у нашій колекції.

Групу зернобобових культур, які є надзвичайно корис­ними дієтичними, високобілковими, поживними презенту­ють соя, горох, сочевиця, нут, чина, квасоля. На ділянці знаходиться велике різноманіття районованих сортів заз­начених культур (соя - Агат, Іванка, Мрія, Харківська 66; горох - Аграрій, Полтавець 2, Норд, Уладівський ювілей­ний, Інтенсивний 97; сочевиця - Дніпровська 3, Красно-градська 250, Красноградська 49; нут - Колорит; чина - Красноградська 4, Красноградська 8; квасоля Красноградська 5, Синельниківська 8, Мотольська біла, Мавка, Харківсь­ка штамбова).

Круп'яні культури представлені сортами гречки (Іванна, Крупинка), проса (Лілове, Веселоподолянське 16).

Із групою олійних можна ознайомитися на колекційній ділянці, де висіваються соняшник, ріпак, гірчиця сарептська, гірчиця біла, редька олійна, рицина, мак, кунжут, сурі­пиця, сафлор красильний.

Прядивні культури пропонується переглянути на прикладі сортів льону Глухівський ювілейний, Український 2.

Серед кормових трав, що відзначаються поживними якостями, можна відмітити грястицю, еспарцет, житняк, райграс, вику, різні види конюшини, буркуну, люцерни.

Відділ овочевих культур - це один із основних відділів навчально-дослідної ділянки. Він містить рослини, що вирощу­ються у відкритому ґрунті посівом насіння та розсади.

Це овочеві культури (баклажан, боби кінські, гарбуз, кабачок, буряк столовий, горох овочевий, капуста, квасо­ля, кукурудза розлусна, кукурудза цукрова, морква, огірок, пастернак, перець солодкий та гіркий, петрушка, помідор, редиска, щавель, цибуля).

Окремо висаджена колекція багаторічних овочевих (хрін, щавель, топінамбур, ревінь). На ділянці широко представле­ний сортовий склад різновидностей капусти: броколі (сорт Вітамінна, Тонус), цвітна (гібриди Астерікс П, Фарго П), качанна (білоголова) (сорти Амагер 611, Білосніжка, Димерська 7, Українська осінь, Ярославна, Іюнська, Харківська зи­мова), качанна (червоноголова) (гібриди Ауторо П, Самбреро Б1), кольрабі, пекінська, савойська, брюсельська.

Заслуговує на увагу різноманітний сортовий та гібрид­ний склад томатів (Верліока Р1, Волгоградський 5/95, Гос­подар, Іскорка, Кременчуцький, Лагідний, Любимий, Ляна, Новичок, Орко П, Пето 86, Персей, Ред Хантер, Украї­нець, Чарівний), огірків (Аякс Б1, Атлантіс И, Астерікс П, Бригадний БІ, Водограй П, Джерело, Зубрьонок, Конку­рент, Криниця П, Кріспіна П, Марінда П, Наташа П, Октопус Б1, Офікс Б1, Паркер П, Пасадена 14, Сіверя­нин), перцю солодкого (Голубок, Ласточка, Новогогошари, Надія, Подарок Молдови) та картоплі (Розара, Солара, Сло­в'янка).

На ділянці баштанних культур і солодкі кавуни (сорти Астраханський 1, Барчанський, Миронівський, Огоньок) та дині (Берегиня, Десертна 5, Золотиста, Тітовка), корисні гарбузи (Ароботський, Мегдальний 35, Славута), кабачки (Айронавт, Грибовський 37, Золотінка, Скворушка, Цукеша), патисони (Білі 13, Малахіт). Цікаво познайомитися з групою пряно-ароматичних та ефіро-олійних культур: аніс, гісоп, кріп, кмин, коріандр, фенхель, любисток.

У селекційно-генетичному віллі лі створена колекція му­тантних форм гороху посівного, квасолі звичайної та ін., які є об'єктами для проведення спостережень і дослідів.

Плодово-ягідні насадження займають значну площу навчально-дослідної ділянки. В залежності від еколого-географічних умов та вимог програми підібраний породний склад плодових рослин: кісточкові (слива, вишня, абрикос), зерняткові (яблуня, груша), горіхоплідні (горіх грецький), ягідні (малина, аґрус, смородина, шипшина). Багатий сор­товий склад цих культур.

Отже, під час занять на навчально-дослідних ділянках створені необхідні умови для поглиблення теоретичних знань із основ біології та агрономії. Представлений видовий та сортовий склад у повній мірі відображає різноманіття куль­турних рослин і є базою для набуття практичних навичок і вмінь та дозволяє активізувати мислення людини, інтерес до предметів біологічного циклу і суттєво покращує підго­товку студентів.

Ботанічний сад Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка. Путівник. 2003 р